Velkommen til Fyn...

...Danmarks dejligste Ø(l)-rige

Der er fynske lokalafdelinger i...

Faaborg

Middelfart

Odense

Svendborg

...og på Østfyn

Bliv medlem...

...via ale.dk

Danske Ølentusiaster, Region Fyn

  

 Danske Ølentusiaster, Region Fyn

Oprettet 6. september 1999

 Tænk Globalt

Drik lokalt

Foreningen Danske Ølentusiaster er opdelt i 11 regioner - heraf én der dækker Fyn og Øhavet: Region Fyn. Den fynske region består i øjeblikket af fem lokalafdelinger (Se nedenfor)

I menuen ovenfor, "Arrangementer" kan du se den aktuelle liste over arrangementerne i regionen og de fem lokalafdelinger, samt en samlet liste over indkøbssteder og ølsteder anbefalet af de fynske afdelinger. Endvidere kan du få et overblik over den aktuelle Regionsbestyrelse og ledelserne i de fynske afdelinger.

Der er også mulighed for at læse seneste ølnyheder fra regionens område. Endelig kan du læse alt om Danske Ølentusiaster fynske historie på den "historiske side".

 

Besøg lokalafdelingernes hjemmesider for at se hvad der sker i en lokalafdeling nær dig:

Lokalafdeling Faaborg: Her

Lokalafdeling Middelfart: Her

Lokalafdeling Odense: Her

Lokalafdeling Svendborg: Her

Lokalafdeling Østfyn: Her

 

 

 

Årets Bryggeri 2020: Det Lille Bryggeri

Medlemmerne af Danske Ølentusiaster har talt. Årets danske bryggeri 2020 er fundet og det hedder "Det Lille Bryggeri". Bryggeriet ligger i René Hansens lade i Bringstrup lige uden for Ringsted. Her har han igennem de sidste mange år eksperimenteret med forskellige øltyper, siden han lavede sin første øl tilbage i 2005.

Det hele startede egentlig med en vinbutik, som han havde sammen med sin far og sin bror. Siden begyndte René Hansen selv at brygge, og står nu som ejer af Det Lille Bryggeri sammen med sin hustru. Sammen driver de også Den Lille Gårdbutik, hvorfra man blandt andet kan købe de mange forskellige øl. Og det er især passionen for øllet og dets muligheder, der nu har givet bryggeriet den fine titel.

”Da jeg opgraderede mit anlæg til 1500 liter, så var der mange, der sagde, at jeg ikke kunne være Det Lille Bryggeri mere, men man kan jo være lille på mange måder. Sidste år lavede jeg 50.000 liter. I år – selvom der har været corona – kommer jeg lidt højere op, men det er stadig ikke så meget. Så er der andre, der synes, det er vildt, at jeg har 80 varianter på hylderne, men det er jo min passion, og jeg har 200 opskrifter, jeg ikke har prøvet endnu.”

Om det lige er den udvikling, som corona har medført, eller om det er de mange smagsoplevelser, der har gjort, at Det Lille Bryggeri er kåret som Årets Danske Bryggeri, er svært at sætte fingeren på. Men med hele otte indstillinger fra lokalafdelingerne, så tyder det på, at de danske ølentusiaster er glade for, at René tog springet ud i det, selvom han selv er lidt tilbageholdende: ”Jeg er måske en forsigtigper i kraft af, at jeg har været 15 år om at blive selvstændig på fuldtid, men nu har jeg kastet mig ud i det.”

Den regionale fynske ølpris 2020 til Christian Scheffel

Regionsformand Uffe Lindhard (th) overrækker Den Regionale Ølpris 2020 til Christian Scheffel

Hvert år uddeler regionerne i Danske Ølentusiaster en ølpris til en person eller virksomhed i regionen, der har gjort en ekstraordinær indsats for at vise mangfoldigheden i øllets verden. I 2020 har en enig Regionsbestyrelse i Region Fyn valgt at tildele Den Regionale Ølpris til Christian Scheffel.

Christian blev i 2007 valgt som formand for Lokalafdeling Odense - en post han besad indtil 2013. Efter en pause vendte han tilbage til lokalafdelingens bestyrelse i 2016 og fortsatte hvor han slap med at afvikle ølsmagninger på lokalafdelingens medlemsmøder - med stor entusiasme og ekspertise tilsat knastør humor. Mange andre afdelinger ud over Odense, har haft stor glæde af Christians viden og evne til formidling.

Han synes at være at finde i mange dele af Danske Ølentusiaster og har også leveret mange solide og oplysende artikler til foreningens blad, Ølentusiasten. Fra anmeldelse af øl over øllets historie til artikler om Håndbryg (Christian brygger selv) og fine  opskrifter med øl som spændende ingrediens i maden.

Christians egen ølsmag er meget alsidig. Det kan man forvisse sig på på hans blog beertalk.dk, hvor han den ene dag skriver om pilsner og den næste dag om gueuze, Imperial Stout eller noget helt andet. Christian ved dog godt hvad der skal til, når hans engelske fodboldhold, Chelsea, en sjælden gang er i knibe. Så skifter Christian en Fullers "London Porter" ind til 2. halvleg på Kick Off-Sportspub i Odense!

Christian Scheffel modtog den regionale ølpris 26. august 2020 midt under et... øloplæg, naturligvis. Med prisen følger et diplom og 2.500 kr.

Læs mere om den regionale ølpris og se en oversigt over tidligere fynske prismodtagere her

Dansk Ølmærke 2020-21

Danske Ølentusiaster har nu uddelt Dansk Ølmærke 2020-21.

Det er 8. gang mærket uddeles siden 2003. Formålet er dels at oplyse foreningens medlemmer samt andre med interesse for godt øl, om ølsteder og restauranter, hvor man kan få en særlig øloplevelse, dels at give disse steder en anerkendelse og en opmuntring til at fortsætte indsatsen for det gode øl.

Fra 2014 uddeler man også en særligt ølmærke til gode ølbutikker.

Dansk Ølmærke tildeles på baggrund af indstilling fra lokalafdelingerne i Danske Ølentusiaster. En række kriterier skal være opfyldt for at komme i betragtning som modtager af mærket. Kriterierne kan du se HER

 

Dansk Ølmærke 2020-21 er tildelt følgende fynske ølsteder:

 • Anarkist Beer & Food Lab (Odense)
 • Bryggeriet Flakhaven (Odense)
 • Carlsens Kvartér (Odense)
 • Christian Firtal (Odense)
 • Den Smagløse Café (Odense)
 • Face Inn (Svendborg)
 • Hansted (Svendborg)
 • Kick Off Sportspub (Odense)
 • Mikkeller Bar & Bottleshop (Odense) LUKKET!
 • The Tipsy Toad Pub (Odense)
 • Torvecafeen (Svendborg)

 

Følgende fynske butikker er tildelt Dansk Ølmærke:

 • Den Belgiske Ølmand (Hesselager)
 • Kvickly Middelfart
 • Vinens Verden (Odense)

 

Region Fyn ønsker alle et stort til lykke med Dansk Ølmærke. Her kan du se en liste over hvem der på Fyn har modtaget Dansk Ølmærke siden 2003.

Danske ølentusiaster har i øvrigt oprettet en hjemmeside - Gode Ølsteder - hvor du kan få det store overblik over spændende ølsteder og gode indkøbsmuligheder i hele landet. Hjemmesiden er bygget op som en visuel hjælp med et danmarkskort, hvor du enten kan klikke eller søge dig frem til gode steder i nærheden af dig. Siden kommer du til HER

 

 

Blandt modtagerne af Ølmærket var Kick Off Sportspub, Odense. Her ses en glad indehaver Flemming Berg (tv) sammen med Lokalformand Jan Tonni Hansen.

Gamle fynske bryggerier

Her på siden finder du en unik oversigt over nu nedlagte fynske bryggerier. Små 100 bryggerier samt navnene på en række bryggere, der drev små håndværksbryggerier rundt omkring på Fyn, Ærø og Langeland.

Nogle af bryggerierne er fuldt beskrevet med ejerkreds, adresse og historien med tilhørende billeder. Andre ved vi kun har eksisteret, men kender ikke nærmere til historien. Vi modtager løbende nye oplysninger fra enkeltpersoner og lokalarkiver, så siderne udvikler sig hele tiden.

Læs bl.a. om den første danske bajerske øl og den første industrialiserede juleøl. Begge nyskabelser blev nemlig født på Fyn

Du skal naturligvis heller ikke holde dig tilbage, hvis du kan bidrage med noget til den fynske ølhistorie, som er den væsentlig del af den fynske kulturhistorie. Send dine oplysninger til mgorm55@remove-this.gmail.com.

Du kan komme direkte til den spændende historie HER

Billeder fra Blommenslyst Bryggeri, Bryggeriet Hindsholm og Sct. Hans Bryggeriet, Odense.
 

Fynske regionsformænd 1999-2015

Ved regionens 15-års fødselsdagsfest 23. august 2014, lykkedes det at samle alle de fynske regionsformænd gennem tiderne. Fra venstre: Brian Hvam (2003-2004) Else Lindhard (2008-2011 + 2017-) Jesper Hvalsøe (1999-2003) Flemming Madsen (2004-2005) Jørgen Bjerrum (2011-2012) og Michael Gorm (2005-2008 + 2012- 2015)

4. september 2021

2021 i Svendborg.

Medlemsstatistik for regionen

Antal medlemmer lige nu: 648
Antal medlemmer for et år siden: 609
Vækst det seneste år: 6.40%

Medlemssammensætningen er lige nu således:

Mænd: 80.56%
Kvinder: 19.44%
Personlige medlemmer: 71.30%
Husstandsmedlemmer: 14.20%
Klubmedlemmer: 0.00%

Senest opdateret 12. april 2021

Regionsformand

Regionsformand

Uffe Lindhard
Poul Smeds Vej 6
5700 Svendborg
62202494
40282494
uffe.lindhard@remove-this.ale.dk

Regionsnæstformand

 

 

Regionsnæstformand

Vivi Gammelmark
Bredbjergvej 37
5230 Odense M
29997187
vivi.gammelmark@remove-this.ale.dk

Webmaster


Regionsredaktør

Michael Gorm
Georgsgade 58
5000 Odense C
66130920
michael.gorm@remove-this.ale.dk

Fynsk mesterskab i håndbryg 2021

DØE Region Fyn afvikler det 7. fynske mesterskab i håndbryg, 6. november 2021. Læs mere HER

Gamle fynske bryggerier

Læs historierne her

(Foto: Poul Korsholm)

Månedens fynske medlemstilbud

April 2021

Lokalafdeling Faaborg:

Ingen arrangementer i april måned grundet Covid-19 restriktioner

Lokalafdeling Middelfart:

Ingen arrangementer i april måned grundet Covid-19 restriktioner

Lokalafdeling Odense:

Ingen arrangementer i april måned grundet Covid-19 restriktioner

Lokalafdeling Svendborg

Ingen arrangementer i april måned grundet Covid-19 restriktioner

Lokalafdeling Østfyn

Ingen arrangementer i april måned grundet Covid-19 restriktioner

Tilmelding til arrangementer sker via lokalafdelingernes hjemmesider.

Husk af du som medlem af Danske Ølentusiaster kan deltage i alle arrangementer uanset hvilken lokalafdeling du er knyttet til.

Aktivitetskalender

18. maj 2021

Medlemsarrangement. Lokalafdeling Faaborg. For medlemmer.

19. maj 2021

Medlemsarrangement. Lokalafdeling Svendborg. For medlemmer.

8. juni 2021

Medlemsarrangement. Lokalafdeling Middelfart. For medlemmer.

12. juni 2021

Foreningens årlige generalforsamling. Odense. For medlemmer.

13. juni 2021

Medlemsarrangement. Lokalafdeling Faaborg. For medlemmer.

16. juni 2021

Medlemsarrangement. Lokalafdeling Svendborg. For medlemmer.

22. august 2021

Medlemsarrangement. Lokalafdeling Faaborg. For medlemmer.

4. september 2021

Øllets Dag. For alle

14. september 2021

Medlemsarrangement. Lokalafdeling Middelfart. For medlemmer.

28. september 2021

Årsmøde. Lokalafdeling Faaborg. For medlemmer.

12. oktober 2021

Årsmøde. Lokalafdeling Middelfart. For medlemmer.

22-23. oktober 2021

DØE Ølfestival

6. november 2021

Fynsk mesterskab i Håndbryg

14. december 2021

Medlemsarrangement. Lokalafdeling Middelfart. For medlemmer.

 

Ændringer kan forekomme - Tjek Corona-situationen.

Læs mere om arrangementerne på lokalafdelingernes hjemmesider.